Deprecated: Non-static method ESSFRS::PHP_UUIDFromGuid() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /storage/content/16/129816/franluftsvarmepump.se/public_html/admin/sd_admin_server.php on line 3060
con1_meny_top_over.png  con1_meny_top_shadow.png
con1_meny_top_under.png

Bli uppringd:

Namn*
Telefon
 
 

   

 

Så fungerar det

En frånluftsvärmepump återvinner värme, med hur går det egentligen till?

Så fungerar frånluftsvärme

När man använder sig av en frånluftsvärmepump börjar man med att först ventilera huset. En fläkt suger ut ventilationsluften och det bildas då ett mindre undertryck. Detta får luften att börja röra på sig. Ny luft kommer in i huset genom ytterväggarnas ventiler och rummen i huset blir på detta sätt ventilerade.

Den värmeenergi som finns i ventilationsluften tillvaratas av frånluftsvärmepumpen och återförs sedan in i systemet. Där används energin för att värma upp varmvattnet och det vattenburna värmesystemet (till exempel radiatorer eller golvvärme) som finns i ditt hem.

hus med frånluftsvärmepump

Kräver mekanisk ventilation

Frånluftsvärmepumpar kräver att det finns ett styrt ventilationssystem i huset. Eftersom detta alltid är fallet i nya hus så lämpar sig systemet extra bra i nybyggnationer eller om du behöver ersätta en befintlig frånluftsvärmepump från slutet av 90-talet (då dessa var mycket vanliga). Du behöver inte borra eller gräva upp hela trädgården utan pumpen installeras snabbt och enkelt i huset.

Spara energi!

Du minskar dina energikostnader och får en betydligt lägre installationskostnad än vid installation av bergvärme eller ytjordvärmepump. Om huset i fråga har ett väldigt stort energibehov, kan dock energibesparingarna bli högre med bergvärme- eller ytjordsvärmepump. En frånluftsvärmepump med installation kostar ca 50 000 kronor men kan variera i pris beroende på behov. En mer avancerad frånluftsvärmepump kan kosta närmare 100 000 kronor.

Är frånluftsvärme rätt för mig?

Viktigt att tänka på när du gör ditt val av frånluftvärmepump är vilket typ av boende du har. Bor du i ett relativt nybyggt hus med ett styrt ventilationssystem (vanligt i hus byggda från 80-talet och framåt) och inte har allt för stora energibehov så kan frånluftsvärmepump vara det perfekta valet för dig. Det är idag ett av de vanligaste energialternativen vid nybyggnationer och du kan känna dig trygg i att det är ett kostnadseffektivt och miljövänligt val.

Vilket underhåll krävs?

En frånluftspump kräver minimalt underhåll men du bör rengöra luftfiltret på pumpen ungefär varannan månad. Tak- eller väggventiler samt spillkoppen på pumpen bör rengöras minst två gånger per år. .

 
   

© franluftsvarmepump.se | 0770-777-600 | info@polarpumpen.se |